Joppes Gröna Rum

Ännu ett Truck Stop på den binära motorvägen. Hälsa på hos killen som myntade ordet krukväxtblogg.

There is a light that never goes out

Kategori: Allmänt

Tack Thomas Edison!

Idag har jag shoppat! Var på Clas Ohlson och köpte ett nytt lysrör och några timers. Jag har en ful skrivbordslampa som ingår i rummets möblemang som visade sig fungera som växtbelysning då den har lågenergilysrör, så jag fick låna ytterligare en av en granne som inte hade användning för den och nu tror jag att växternas behov av ljus kommer kunna tillgodoses. Med hjälp av timers så slipper jag ju dessutom tänka på det själv, och problem kommer inte uppstå de gånger jag reser bort. Alla växter vill dock inte ha ljus hela tiden. Kalanchoën har vuxit ganska bra, men eftersom den är en kortdagsväxt så ska den nu få bo instängd i mitt mörka badrum under större delen av dygnet i syfte att inducera knoppbildning.

Vidare så kanske inte lysrören är den enda faktorn i Passiflorans senaste utveckling, jag kom på att jag köpte billiga näringspinnar för ett par veckor sedan som jag tryckte ner i de flesta krukorna. Ibland är minnet kort.

The only way is up

Kategori: Allmänt

Ännu mera ogräs...

Det var inte bara kattmat som följde med sanden inköpt på Fyris Zoo. Hittade ett par fågelfrön också, och som av en händelse passar de in på mitt Kanarieöarna-tema. När jag sökte på internet om de fröer jag köpte på Teneriffa så visade det sig finnas massor av fågelmat som kallas för "Canary seed". På denna sida finns en bild på Canary seed som ser ut precis som det jag hittade i sanden. På bara ett par dagar så hade ett frö börjat gro också och vuxit några centimeter, men jag har fått nog av kanariskt ogräs. Och jag är inte intresserad av duvor. Så det åker nog i papperskorgen. Det är kul att surfa runt och försöka identifiera frön, åtminstone när man tror sig lyckas. Idag har jag identifierat palmfrön med Lainisa och jag tror att vi lyckades ganska bra.

En planta som definitivt hamnade i papperskorgen idag var jordnöten som säckade ihop av okänd anledning. Den verkade ha väldigt bra rotutveckling i början men något gick snett. Den hann faktiskt blomma innan den började må dåligt men tyvärr hann jag inte ta någon bild. Trots detta så är det fullt i min växthörna och vissa krukor har fått flytta upp en bit.

Physalis peruviana

Som denna Physalis som bor i en hemmagjord ampel. För ett år sedan, i lägenhet, odlade jag Physalis som växte flera meter men den här är betydligt mer försiktig. Med detta så har jag avslöjat nästan allt om mina misslyckanden. För att göra den listan komplett så kan jag säga att inga frön av Cissus, Dracaena Draco eller Kaffe har grott. Bara att försöka igen. Man kanske behöver hjälp?

Bonsai!

En bit upp på väggen bor även Chilin som jag till slut bestämde mig för att göra bonsai av. Får se hur det går.

Vidgade vyer

Kategori: Allmänt

Suckulenter har aldrig varit min grej men det är väl aldrig för sent att börja. Trots viss skepsis i inledningen så släpptes en kalanchoë in i mitt växtkollektiv. Och nyligen så köpte jag ju en Aloe. Det står två paradisträd i vårt korridorskök och jag vet inte vems de är. Ett exemplar mådde ganska risigt men jag pysslade om det lite och nu ser det ganska ståtlig ut. Passade på att ta en liten stickling när jag ändå var igång. Det var ungefär en månad sedan och nu har sticklingen fått lite nya rötter. Dessutom så har jag sått kaktusfrön. Köpte akvariesand igår, efter lite konsultation med en ny odlarbekant, för att blanda ut jorden med istället för att köpa dyr kaktusjord. När jag skulle hälla lite sand i en kruka så ramlade det ner en underlig sak från påsen. Jag misstänker att det är kattmat. Känns ganska komiskt. Så kan det gå när man handlar i zoobutiker.


Paradisträd och kattmat

Paradisträd Crassula ovata