Joppes Gröna Rum

Ännu ett Truck Stop på den binära motorvägen. Hälsa på hos killen som myntade ordet krukväxtblogg.

Sailin' on

Kategori: Allmänt

David följde upp mitt inlägg om covers och nu är det dags igen. Som exempel brukar jag alltid ta låten "Mad World" som de flesta känner genom filmen Donnie Darko. David har bloggat om den och det tycker jag att du ska läsa!

Ett exempel på en riktigt bra cover är däremot Moby's tolkning av Bad Brains gamla örhänge Sailin' on. Bad Brains var antagligen världens första HC-band. Myten säger att deras trummis var vrålkåt och alltid spelade för fort för att han ville få spelningen överstökad så att han kunde ragga. Tyvärr nämns bandet sällan när punkens historia ska summeras och jag förstår inte hur man kan bortse från dem. Kan det vara så enkelt att de inte accepterades i mainstreamkulturen då de är afroamerikaner? Känns ganska långsökt, och inom framförallt jazzen och bluesen så fick ju verkligen de färgade komma fram, men nånting lurt är det. Kanske punkscenen inte var så öppen och tolerant som man vill tro? När jag fick se en bild på Bad Brains efter att ha lyssnat på dem ett tag så blev jag rejält förvånad av att se att de var negrer. Både punken och hippierörelsen kändes ju som en vit medelklasspryl.

Nu till covern! Varför är den bra? Jo för att Moby gör nåt nytt, det är en tolkning med själ. Klippen nedan är de bästa jag lyckats hitta på youtube och de ger i alla fall lite stöd till min uppfattning.

Bad Brains - Sailin' on:

 


Moby - Sailin' on: