Joppes Gröna Rum

Ännu ett Truck Stop på den binära motorvägen. Hälsa på hos killen som myntade ordet krukväxtblogg.

Motiv med blommor

Kategori: Allmänt

Somliga har ju trott att jag bara hittar på allt jag skriver och att min gröna blogg skulle vara ett sätt att locka till sig tjejer. Det är fortfarande på riktigt, och allt annat är bonus. Det är inte den typen av motiv som rubriken syftar på.

Jag är kvar i Lidhult men far härifrån om tio minuter. Vi har målat hus när vädret tillåtit men det har mest regnat så det har blivit ganska mycket pysslande inomhus. Midsommarafton var lugn och skön med bara den närmaste familjen, långt bort ifrån midsommarstänger, Små Grodorna och skrikande ungar. Jag gillar barn men ibland är det skönt att slippa dem. Jag spenderade större delen av midsommaraftonen med att snickra en skohylla. Jag gillar skor och det går inte att köpa en hylla som passar in i min kvarts kvadratmeter stora "hall". Så det fick bli DIY igen. Jag tänkte dalahästifiera hyllan med lite alternativ kurbits. På grund av allt regn och luftfuktighet så ville inte färgen torka så det får bli senare.

Jag kan snickra lite också

På midsommardagen så åkte vi till Linnés Råshult. Det var fint, massor av folk såklart. Häftiga ängar. Vi var vid det nya orangeriet vid Möckelsnäs med men det var inte lika fint, inte riktigt bra skött. Jag hittade en bok i Råshult som snart kommer väl till pass:

På Gotland med Linné

Jag ska nämligen till Gotland strax på en expedition i Linnés fotspår. Till denna expedition har jag även tillverkat en fana, med blommor på såklart. Då den även visar ett par hemliga symboler så var jag tvungen att "blurra den lite".

Jag kan sy lite också

Slutligen en bild på en Ricinplanta som jag planterat ut.

Ricinus communis 'Gibsonii'

Nu går bussen snart!

Hemkomster och inkomster

Kategori: Allmänt

Jag och min syster satt och slökollade på tv för några timmar sen. Av alldeles för många kanaler så blev det tv4 och Ordjakten. Ett sånt där program vars tittare man har fördomar om, hur kan man sitta och se på sånt skräp. Syrran skickade hur som helst ett sms och strax ringde de upp. Hon vågade inte prata så jag fick vara med i tv och svara på en buslätt fråga. Vips så var vi 3000 kronor rikare. Så kan det gå.

Jag är hemma i Småland nu. I fredags fyllde jag år och syrran var på besök i Uppsala. I lördags åkte vi neråt via Motala där vi hämtade upp ett par trötta morbröder som cyklat Vätternrundan för att köra till Lidhult via Halmstad. Ska vara borta i nästan två veckor till. En kompis ska komma och vattna mina växter några gånger under tiden så de ska säkert klara sig.

Jag använde några timmar av min födelsedag till att promenera runt i Botaniska Trädgården i Uppsala. Tropiska växthuset var ganska trevligt men inte alls i klass med Edvards. Om man ska gå dit så gör man nog bäst i att vänta tills jättenäckrosen blommar, som det är nu så finns det inte så mycket att bli förundrad över - fast de ansvariga menar att man helst bör gå med en guide, det kanske blir mer spännande då. Det är inte så turistvänligt nämligen, det fanns förvisso små skyltar med latinska namn på växterna men man fick vrida och vända för att kunna läsa på dem. Men botan i övrigt är fint, kaktussamlingen i Linneanum (som har gratis inträde) är riktigt trevlig, om man gillar kaktusar alltså.

En växt som jag förälskade mig i Edvards växthus var Påfågelsblad, Calathea makoyana. Jag tror att den kan finnas på Blomsterlandet eller liknande större affärer, men jag har inte hittat någon. Idag var jag på Hemköp i Ljungby och där fann jag en fin Calathea för blott 35 kronor. Den är minst lika vacker som makoyanan med sin djupgröna färg och sammetslena blad. Efter lite Google-sök så verkar den heta Calathea louisae, trivialnamn
okänt.
 
Calathea louisae

Calathea louisae

Radio och kryp

Kategori: Allmänt

Äntligen har jag integrerat min radiokanal i bloggen. Jag lyssnar på radio alltför sällan och är glad att man kan lyssna på exempelvis Odla med P1 i efterhand här på webben. Lika trevligt är det att kunna titta på program som Mitt i Naturen och Söderläge på SVT:s hemsida. Leve Public Service! Och nu får man alltså här på Joppes Gröna Rum lyssna på Joppe's Personal Radio. Jag bestämmer inte exakt vad som ska spelas, det sköter last.fm men musikvalet bör spegla min smak ganska väl. Om det inte gillas så kan man stänga av. Om det gillas så kan man klicka på pilen längst ner till höger i det blå fältet under min profilbild för att kunna lyssna vidare i ett pop up-fönster när man surfar från startsidan.

Signaturerna Nesci0 (som jag, om personen i fråga heter samma sak på last.fm, för att knyta an till det, har en "High" musiksmaks-kompabilitet med) och Micke lämnade trevliga kommentarer till det förra inlägget. Jag bemöter dem här. Ikea-hyllan heter Omar. Vad gäller Tropiska Växthuset så hade jag gått på nyinvigningen om jag inte varit i Dalarna i helgen. Ett besök där kommer det definitivt bli snart! Om det är lika trevligt som Edvard Andersons så blir jag säkert nöjd.


Den tidigare omnämnda spindeln har fallit ifrån. Bokstavligt talat. Eftersom man måste vrida och vända på krukorna så att inte växterna blir alltför sneda då de vänder sig mot solen så kunde jag inte undvika att gång på gång förstöra den stackars spindelns nät. Till sist flydde den och sista gången jag såg den i livet så satt den i taket en bit in i rummet. När jag i fredags skulle putsa ett par skor som stod precis under där spindeln hade suttit så föll spindelns kvarlevor ur den ena skon. Det var en bra jägare och här kommer en sista bild.


Tetragnatha extensa


Men kryp finns det gott om, och en hel del lär ha följt med in när jag tog in ett antal ängsblommor som jag plockade för att kunna göra en bukett till en kompis.

Tänk vad naturen är underbar, som Philemon sjöng.

Och det kommer alltid gäster genom fönstret:


Vespa vulgaris

Getingen var väldigt intresserad av gullrankan innan jag körde ut den. Inga direkta skadedjur, vad växterna beträffar, förrän idag. Jag upptäckte något bubbligt klet på en praktmalva och det visade sig vara en liten larv av någon form. Jag petade bort den och knäppte några bilder:


Kryp

Den verkar inte ha hunnit åsamka någon större skada. Och den finns inte med i Vad jag finner på åker och äng.