Joppes Gröna Rum

Ännu ett Truck Stop på den binära motorvägen. Hälsa på hos killen som myntade ordet krukväxtblogg.

Trivialnamn schmivialnamn

Kategori: AllmäntFlamboyant
, Royal Poinciana, Delonix regia


En annan växt som flyttat till köket är min Delonix. Jag upptäckte att Flamboyant är ett mindre gångbart trivialnamn, Royal Poinciana ger färre men bättre träffar på Google. Jag lär mig att det finns olika typer och då min egen är vildplockad så vet jag att det är en större sort. Det första som slår mig är att planteringsråden ofta innehåller att Delonix bör planteras långt från trottoarer (typ 10 fot) då de massiva rötterna ställer till problem. Min egen mår fint men växer långsamt. Jag inser att den stått i samma kruka i tre år. Dags att plantera om, rötterna är säkert gigantiska tänker jag. Men: 

Rotsystemet imponerar inte. Det blir fräsch jord och kanske till och med lite gödning framöver. Jag har inte använt växtgödning på flera år men kommer nog falla till föga denna sommar, på balkongen om inte annat. Om min Delonix inte blir större på ett par år så får den leva vidare som bonsai.

 

 

 

Något för Harry Potter-fans!

Kategori: Allmänt


Alruna
Mandragora turcomanica

Jag minns inte riktigt vad som fick mig att beställa de här fröerna från J.L. Hudson för ett år sedan. Kanske beskrivningen i katalogen (som för övrigt är fantastisk, den ska föräras ett eget litet inlägg), där det står ”An extremely rare species, said to be possibly extinct in the wild, and fewer than 300 plants in cultivation.”. Nu finns en till. Det tog många försök att få fröerna att gro men till slut gick det. Mandragora är ju en mytomspunnen växt. Sökningar leder till skumma forum som exempelvis paranormal.se där häxor diskuterar magi och sånt. Herreje. Bakgrunden till mytologin är, förutom växtens faktiska giftighet, att roten med tiden kan anta formen av något som med god vilja kan liknas vid en humanoid, illustrerat på festliga medeltida teckningar:


 


Eller som i Harry Potter: 

 


Min plan för plantan är något oklar. Det är ju alltid kul att prova! Min sambo tror att man kan ”förodla sig” och förstår inte alltid varför jag planterar saker som inte verkar fylla någon funktion. Om mandragoran får vara kvar och i en större kruka får utveckla sin rot till något spännande så kanske jag kan sälja den till någon dum häxa.


Övriga växter i köket är desto mer matnyttiga:


 


Två sorters chili, ”Crab Pepper” och ”Hungarian Yellow Wax Hot


 


Basilika, timjan och persilja.

Survival of the fittest i färgglada lådor

Kategori: Allmänt

Det blir ett underligt mönster om jag enbart ska uppdatera bloggen när sökorden ber mig. Men statistiken är ju så kul, man blir glad när någon sitter i Finland och skriver in Joppes Gröna Rum på Google. Och nu kan jag få göra någon besviken med. En själ i metropolen Tråvad sökte på frösådd av anona. Anona fanns, notera preteritum, i balkonglådorna. Den mår inte bra alls, idag föll den ifrån.

 

Det har ju varit kallt och jag vågade inte börja avhärda balkonglådorna förrän nu i veckan. Vissa plantor har trivits och andra inte. Självbevattningssystemet är effektivt, men jag tror att växterna generellt hade mått bättre om solen fått torka upp det övre jordskiktet och vattnet stannat på rotnivå. Som det nu var så var även ytan rejält fuktig och Nemesia 'anona' var ett exempel på hur illa det kan gå när jorden är för blöt.

 

Jag planerar att lådorna sitter uppe permanent om någon vecka. Då blir det mer av den varan. Innan dess kanske jag berättar lite om inomhusodlingen.


 Och äntligen lite flyt med plåtarna


Och varför fattar inte html-redigeraren på blogg.se ett enkelt <p>?