Legobruk

Legobruk är alltså ett projektarbete om skogsindustrin som kom till när jag gick på gymnasiet. Min kompis Erik och jag byggde en massafabrik av lego och mycket av inspirationen kom efter ett studiebesök på Värö Bruk i Halland. Bruket är nu ihopsatt och ser antagligen ut som det gjorde förr. Vi hade tillverkat lappar med information om de olika processerna i tillverkningen och de flesta är dessvärre försvunna. I de fall där de finns kvar så har jag citerat dem nedan med kursiv text, utan ändringar. Nu kör vi.


I. Papyrus

Tillverkningen av papyrus som skrivmaterial började mycket tidigt i historien. Man har påträffat papyrusfragment som är 3000 år gamla. Papyrus är ett halvgräs med flockliknande blomställning och grovt strå. Normalt blir det ca tre meter högt. Det är en sumpväxt som i fornegyptisk tid växte vild framförallt i Nilens delta. Papyrus dominerade som skrivmaterial i mer än 3000 år, innan det avlöstes av pergamnet och papper.

Papyrustillverkning

Här hade vi alltså en historisk tillbakablick och en liten modell som med ett stort mått fantasi kanske kan föra tankarna till papperstillverking i det forna Egypten ;)


II. Avverkning

Skogsavverkning

Vi byggde upp en liten skog också för att ge en bild av hela processen, från träd till papper. Här kryddade vi legobitarna med lite massaved i form av pinnar från skogen. Föremålet i mitten skall såklart föreställa en motorsåg, även om modern storskalig avverkning självfallet sker med betydligt större maskiner. Varför en brandman i svart keps står och dricker grogg i skogen är ett mysterium än idag. Se inlägget om
psykologi.


III. Stockar blir flis

Massaindustrins vedråvara utgörs av rundvirke av barr och lövträd samt av biprodukter från sågverken, främst sågverksflis. I Sverige används oftast gran, tall, björk och returpapper vid papperstillverkning. Olika träslag ger papperet olika egenskaper och kvalitéer. Barrträd som är ett mjukt träslag ger vid massatillverkningen en fiberlängd på ca2-3 mm och därmed ett starkt papper. Lövträden är hårda och ger fibrer på ca 1 mm. Tillverkningen av kemisk pappersmassa börjar med att det avverkade träden kvistas, kapas och avbarkas. barken kan återvinnas och omvandlas till energi. Därefter huggs veden till flis. Flisningen går mycket fort, endast ca en sekund per träd.

Stockarna anländer

Här anländer alltså stockarna till Legobruk.

Stockar blir flis


Modellen drevs med handkraft

Stockarna avbarkas och blir flis. Vi la mycket krut på detta löpande band, med hjul som man kunde snurra på för att få stockarna att åka framåt i processen.


IV. Kokning

Kokning


Här ser vi alltså flis förvandlas till massa. Den förklarande lappen är försvunnen men det gick väl ungefär ut på att att flisen kokas med en massa kemikalier och binds ihop. Massan som ses lämna kokeriet på bilden ovan är äkta vara, vi tog med oss lite prover från vårt besök på Värö Bruk. Men visst ser den lite mörk ut?


V. Blekning

Blekning

Ingen förklaring här heller, men massan bleks alltså i någon stor typ av trumma. Jag misstänker att kemikalier var inblandade här med. Här kunde man vrida på ett hjul igen för att få trumman att snurra. Den blekta massan är även den från Värö.

VI. Pressning

Papperstillverkningens slutfas visas här i en något förenklad version. Massan mals och spädes ut med vatten så att halten massa endast ligger runt 1 procent, för det f'ärdiga pappret skall få en jämn yta. Den fördelas på en plastmatta, en så kallad vira, som är konstruerad så att vatten släpps igenom. Sen när massahalten har ökat till ca 20 procent så pressas massan mellan valsar vilket gör att halten ökar till upp till 50 procent. Sen så åker den in i ett torkskåp där vattenhalten sänks till 5 procent.

Pressning

Något förenklad version var det ja, men visst är det snyggt. Pappret som användes till denna del av modellen är handpapper från Lessebo.

VII. Slutprodukten

Efter torkningen skärs det färdiga papperet till ark av lämplig storlek och distribueras vidare till förädlingsfabriker. Man tillverkar även små runda provbitar som delas ut till lyckliga studiebesökare.

Slutprodukten

Japp, vi fick små runda pappersbitar på Värö Bruk och det var av dem som vi tillverkade de fyrkantiga arken på bilden. Nu vet ni hur det går till.

VIII. Kommandobryggan

Bryggan

Legobruks hjärta. Trodde du att bruket sköter sig självt? Kommandobryggan omnämndes inte på någon informativ papperslapp men är kanske den viktigaste delen i hela bygget. Och vi var väldigt nöjda med den.

IX.  The End

Nu är presentationen av Legobruk färdig så när som på en sista bild på hela härligheten.

Legobruk

Kommentarer
Postat av: Mange

Hurra för Legobruk! Det här var ju skitkul!
Och dessutom lärorikt, hehe! :)

Postat av: em

I alla dessa år har det pratats om legobruk, så förväntningarna är höga inför en sådan enastående premiär! och jag är impad över allt där det går att skruva och snurra. gillar sånt. gillar lego. gott nytt år!

2006-12-29 @ 16:49:34
URL: http://stillafunderingar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback