Färdigt!

Nu är det äntligen klart. Det tog sin lilla tid och någon dokusåpa hinns inte med, ni får nöja er med lite allmänbildning ;)

update: Min lego-samling finns nu upplagd på Brickset.com.


Legobruk

Legobruk är alltså ett projektarbete om skogsindustrin som kom till när jag gick på gymnasiet. Min kompis Erik och jag byggde en massafabrik av lego och mycket av inspirationen kom efter ett studiebesök på Värö Bruk i Halland. Bruket är nu ihopsatt och ser antagligen ut som det gjorde förr. Vi hade tillverkat lappar med information om de olika processerna i tillverkningen och de flesta är dessvärre försvunna. I de fall där de finns kvar så har jag citerat dem nedan med kursiv text, utan ändringar. Nu kör vi.


I. Papyrus

Tillverkningen av papyrus som skrivmaterial började mycket tidigt i historien. Man har påträffat papyrusfragment som är 3000 år gamla. Papyrus är ett halvgräs med flockliknande blomställning och grovt strå. Normalt blir det ca tre meter högt. Det är en sumpväxt som i fornegyptisk tid växte vild framförallt i Nilens delta. Papyrus dominerade som skrivmaterial i mer än 3000 år, innan det avlöstes av pergamnet och papper.

Papyrustillverkning

Här hade vi alltså en historisk tillbakablick och en liten modell som med ett stort mått fantasi kanske kan föra tankarna till papperstillverking i det forna Egypten ;)


II. Avverkning

Skogsavverkning

Vi byggde upp en liten skog också för att ge en bild av hela processen, från träd till papper. Här kryddade vi legobitarna med lite massaved i form av pinnar från skogen. Föremålet i mitten skall såklart föreställa en motorsåg, även om modern storskalig avverkning självfallet sker med betydligt större maskiner. Varför en brandman i svart keps står och dricker grogg i skogen är ett mysterium än idag. Se inlägget om
psykologi.


III. Stockar blir flis

Massaindustrins vedråvara utgörs av rundvirke av barr och lövträd samt av biprodukter från sågverken, främst sågverksflis. I Sverige används oftast gran, tall, björk och returpapper vid papperstillverkning. Olika träslag ger papperet olika egenskaper och kvalitéer. Barrträd som är ett mjukt träslag ger vid massatillverkningen en fiberlängd på ca2-3 mm och därmed ett starkt papper. Lövträden är hårda och ger fibrer på ca 1 mm. Tillverkningen av kemisk pappersmassa börjar med att det avverkade träden kvistas, kapas och avbarkas. barken kan återvinnas och omvandlas till energi. Därefter huggs veden till flis. Flisningen går mycket fort, endast ca en sekund per träd.

Stockarna anländer

Här anländer alltså stockarna till Legobruk.

Stockar blir flis


Modellen drevs med handkraft

Stockarna avbarkas och blir flis. Vi la mycket krut på detta löpande band, med hjul som man kunde snurra på för att få stockarna att åka framåt i processen.


IV. Kokning

Kokning


Här ser vi alltså flis förvandlas till massa. Den förklarande lappen är försvunnen men det gick väl ungefär ut på att att flisen kokas med en massa kemikalier och binds ihop. Massan som ses lämna kokeriet på bilden ovan är äkta vara, vi tog med oss lite prover från vårt besök på Värö Bruk. Men visst ser den lite mörk ut?


V. Blekning

Blekning

Ingen förklaring här heller, men massan bleks alltså i någon stor typ av trumma. Jag misstänker att kemikalier var inblandade här med. Här kunde man vrida på ett hjul igen för att få trumman att snurra. Den blekta massan är även den från Värö.

VI. Pressning

Papperstillverkningens slutfas visas här i en något förenklad version. Massan mals och spädes ut med vatten så att halten massa endast ligger runt 1 procent, för det f'ärdiga pappret skall få en jämn yta. Den fördelas på en plastmatta, en så kallad vira, som är konstruerad så att vatten släpps igenom. Sen när massahalten har ökat till ca 20 procent så pressas massan mellan valsar vilket gör att halten ökar till upp till 50 procent. Sen så åker den in i ett torkskåp där vattenhalten sänks till 5 procent.

Pressning

Något förenklad version var det ja, men visst är det snyggt. Pappret som användes till denna del av modellen är handpapper från Lessebo.

VII. Slutprodukten

Efter torkningen skärs det färdiga papperet till ark av lämplig storlek och distribueras vidare till förädlingsfabriker. Man tillverkar även små runda provbitar som delas ut till lyckliga studiebesökare.

Slutprodukten

Japp, vi fick små runda pappersbitar på Värö Bruk och det var av dem som vi tillverkade de fyrkantiga arken på bilden. Nu vet ni hur det går till.

VIII. Kommandobryggan

Bryggan

Legobruks hjärta. Trodde du att bruket sköter sig självt? Kommandobryggan omnämndes inte på någon informativ papperslapp men är kanske den viktigaste delen i hela bygget. Och vi var väldigt nöjda med den.

IX.  The End

Nu är presentationen av Legobruk färdig så när som på en sista bild på hela härligheten.

Legobruk

Snart...

061229 (sökord)

Legobruk, Lego, legofigurer, legomodell, legogubbar, legoinstruktioner, papper, massa, Värö Bruk, kemisk pappersmassa, pappersindustri, avverkning, skog, skogsindustri, massafabrik, massabruk, massaindustri, papperstillverkning, kemikalier, Kattegatt, gymnasiet, Kattegattgymnasiet, Halmstad, blekning, kokning, pressning, lövträd, barrträd, tall, gran, björk, dokusåpa.


Brickfilm

Slösurfade lite på temat Lego och hittade fram till sidor som www.brickfilms.com. Att göra film av Lego med enkla medel verkar vara en populär verksamhet. Jag hade enbart tänkt mig att göra stillbildsreportage men nu börjar man bli sugen på att fixa nån liten filmsnutt åtminstone. Jag äger ingen webcamera men gjorde ett litet försök med stop motion teknik med min digitalkamera av märket Sony DSC-W15. Det är den berömda scenen från Sagan om Ringen där orcherna kidnappar Merry och Pippin och har ihjäl Boromir. Det är riktigt dåligt faktiskt, men det var kul att pröva. Hade säkert blivit lite bättre om jag varit noggrann när jag flyttade runt figurerna, om jag hade planerat det överhuvudtaget och framförallt haft tid och lust att måla dem. Musikvalet var självklart. Skapelsen finns nu i alla fall här.
(update: det är alltså ingen legofilm utan figurer från Games Workshop)

Det finns massor av Legofilm på youtube men det mesta är föga förvånande skräp.

En liten tanke

När jag gav namn åt figurerna så hände något. De blev levande. Tanken var ju att bara lägga upp några foton på Legobruk men har man tagit ett steg till så lockas man att ta ett till. På blogg.se kan man inte välja att publicera inlägg i omvänd kronologisk ordning, vilket man ju visserligen inte ska göra på bloggar, och eftersom denna sida inte är tänkt som en blogg så blir det lite fel. Men nu är det som det är. Och jag tänker, vilken dokusåpa man skulle kunna göra. Bruket! Maktkamp på kommandobryggan, strejker, kärlek, ond bråd död, intriger. Herr Brandt piskar på men vet inte att arbetarna planerar en kupp. Kenta i kokeriet lever ett dubbelliv och heter inte alls Kenta egentligen. Lagerknegaren Lage stöter på personalchefen Lena men är det kärlek eller vill han bara ha en gräddfil till längre fikaraster? Yngve kör truck men drömmer om de stora vägarna. Ja det går ju att göra hur mycket som helst.  Ett antal avsnitt som så klart avslutas med en Christmas Special – avsnittet börjar med att någon får den otacksamma uppgiften att klättra upp i skorstenen och sätta dit en julgran. Sen så är det fest, tallarna sups upp istället för att bli papper. Lage bekänner färg. Herr Brandt kryper till korset. Yngve köper en lastbil. Alla lyckliga. Men nej, tanken är lika underhållande som dum. Det faller på att Legot befinner sig 50 mil härifrån.1 Även om ”inspelningen” skulle kunna ske under en intensiv vecka i vinter för att sedan ”sändas” en gång i veckan under våren så blir det bara ett projekt för mycket för min del. Men om ropen skallar…  


1 Och tur är nog det, annars hade jag säkert snöat in på att bygga ihop varenda sats jag någonnsin haft med hjälp av
den här sidan. Jag har upptäckt minst 60 olika byggsatser som jag haft. Ponera att detta var under en tioårsperiod, säg 84-93, så är det en legosats varannan månad. Det kanske inte är så mycket egentligen.

Legobruks psykologi

Titta på figuren längst upp till vänster på sidan. En second hand uniform, en liten mustasch, en ridpiska. Det är chefen, han bestämmer på Legobruk.  Vi kan kalla honom för Herr Brandt. Titta på figuren näst längst till höger. Han är en legoknekt (förlåt, den var dålig), han arbetar på bruket, vi kan kalla honom för Leffe. Trots att vi hade massor av legofigurer så lät vi riddare och pirater jobba på Legobruk. Skapelsen säger en del om vår humor om man tittar noga. Erik och jag odlade en speciell humor som inte uppskattades av alla, till exempel vår datalärare som gav oss underkänt efter att vi i en PowerPoint-presentation haft med en bild på Arnold Schwarzenegger. Vad är det för fel? Undrade vi. Det kunde vara kvinnoförnedrande, menade han. Eeeh.. Okej. Hur då? Det förstod vi aldrig, det kanske var ett välment men misslyckat försök till genustänkande på nittiotalet.

Vad är nu detta?

Vad är nu detta? Leker Joppe med Lego? Är det vad han sysslar med när han åker hem till sina föräldrar? Nej, så är det inte.


När jag gick i trean på Kattegattgymnasiet så skulle vår klass göra projektarbeten i biologi om skogen. Min kompis Erik och jag bestämde oss för att tillverka ett massabruk i Lego. Vi var ganska lata av oss (och hoppade senare av biologikursen) så att sitta i ett eget rum och bygga med lego, lyssna på musik och snacka skit passade oss utmärkt. Resultatet, Legobruk, blev riktigt bra. Så bra att vår lärare bad att få ha kvar det ypperligt pedagogiska modellbygget på skolan. Där har det stått i sju år tills min far hämtade hem skapelsen. Jag tycker det vore synd att demontera allt och bara glömma bort det. Istället tänker jag lägga ut bilder på det här till allmän beskådan. Det är lite jobb eftersom det plockades isär vid transporten och jag kommer inte hinna fixa klart det nu. Det får bli när jag är hemma i jul. Jag kommer lämna ett meddelande på Joppes Gröna Rum när det är klart. Detta är alltså ingen vanlig blogg, bara en hemsida om ett gammalt projekt som jag utnyttjar mitt bloggkonto till.


Förberedelserna har börjat!

Det här behöver du inte betala tv-licens för!


Reportageteamet har nyss anlänt för att göra ett exklusivt reportage om Legobruk. Preliminär  sändningstid framåt jul.

(Om du inte kom hit via
Joppes Gröna Rum så kila dit på en gång)